piatok 18. marca 2016

Tvarohovo-slivkový zákusok so smotanou




Po ranajkovych kolacikoch mam dalsiu kategoriu mucnikov, ktoru si ja sama pre seba nazyvam kolace nasich starych mam. Tento je jeden z nich. Len s tym rozdielom, ze kedysi sa piekol s domacimi susenymi slivkami a domacim tvarohom. Hmm, pamatam si ako nasa nagymama susila slivky a hrusky v rure. Hrusky potom pomlela a upiekla kolac z kysnuteho cesta s tymito mletymi hruskami na vrchu. Po upeceni potrela roztopenym maslom. To bola dobrotaaa. Volali sme ho hruskovy langos.  No, ale spat k mojmu dnesnemu prispevku. Je to jednoduchy zakusok, ktory so salkou dobreho caju dobre zasyti. Tvarohove cesto je dost tuhe, ale pridana smotanova poleva ho celkom prijemne zjemnuje. Tu smotanovu polevu som si tam vymyslela sama. Podla mna sa skorica vyborne hodi k slivkam, tak som nevahala a pouzila ju na dokoncenie zakusku. Ak nechcete smotanovu polevu, staci hotovy zakusok poprasit praskovym cukrom. 

Ingrediencie:
rozpis je na  plech 30x40cm
salka=250 ml

6 vajec
1 salka krystaloveho cukru
500 g hrudkoviteho tvarohu
100 ml mlieka
125 g roztopeneho masla
1 KL prasku do peciva
1/2 KL soda bicarbony
2 salky polohrubej preosiatej muky
cca 250 g susenych sliviek

Poleva:
2-3 pochutkove ( kysle) smotany
2-3 PL praskoveho cukru
mleta skorica na posyp

Postup:
Zltka vyslahame s cukrom. Slahame az kym zltkova masa nadobudne dvojnasobny objem. Pridame rozpustene, ochladene maslo a mlieko. Preslahame. Potom pridame tvaroh, ktory uz len rucne zamiesame. Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a soda bicarbonou.
Bielky vyslahame so stipkou soli. Do tuha vyslahane bielky  jemnymi kruzivymi pohybmi zamiesame do cesta. Cesto vylejeme na vymasteny, mukou vyspany plech. Rovnomerne rozotrieme ho a poukladame susene slivky. Slivky jemne zatlacime do cesta. Pecieme vo vyhriatej rure pri 190 stupnoch C cca 25 minut.
Este horuci zakusok potrieme lahodkovou smotanou, ktoru sme rozmiesali s praskovym cukrom. Vrch poprasime mletou skoricou prip. skoricovym cukrom. Nechame vychladnut a odlozime  do chladnicky, aby smotana stuhla.
Ak nechcete smotanovu polevu, tak staci poprasit zakusok praskovym cukrom.



1 komentár:

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)