pondelok 8. septembra 2014

Malinová torta







Torta bola vyborna. Iste ste si vsimli, ze "podlozka" pod tortou je upecena piskota. Tomu  sa potesil najma moj manzel, ktory tie nepecene "podlozky" nema v oblube. Torta je osviezujuca. Na zdobenie okrem malin som pouzila aj cerstve cucoriedky. Tato kombinacia ovocia chutovo prijemne doplnila jogurtovo malinovu cast torty, ktora je spevnena so zele. Na ozdobu bokov som pouzila hviezdice z ovocneho zele. Mozete pouzit akykolvek vzor alebo urobit ju aj bez ozdoby na bokoch. Rozhodnutie je uz iba na vas. 


Ingrediencie;
tortova forma 24 cm

ozdoby z ovocneho zele
1 balenie ovocneho zele
100 ml vody 
silikonova forma na coko bonbony


piskotova podlozka:
2 vajcia
50 g praskoveho cukru
2 PL vody
2 PL oleja 
4PL polohrubej muky

jogurtova plnka:
500 ml jogurtu
2 PL praskoveho cukru
250 ml slahackovej smotany
1 a 1/2  balenia ovocneho zele s malinovou prichutou ( u mna s jahodovou)
100 ml vody
50 g malin

zdobenie:
250 g malin
150 g cucoriedok
1 balenie ovocneho zele
200 ml vody


Poznamka: ovocne zele s malinovu prichutou (ja som pouzila jahodove , 1 balenie je na 500 ml tekutiny, ale robila som iba s malym mnozstvom vody, aby bola hmota po stuhnuti pevna)

Postup:
Najprv si urobime ozdoby na bok torty. Zele dame do misky a zalejeme 100 ml vody. V mikrovlnke mierne zahrejeme a miesame, kym sa zele rozpusti. Nalejeme do silikonovej formy. Vyborne posluzi striekacka, ktorou si dobre vieme regulovat pridavanie tekutiny do formy.  ( Ak sa trochu tekutiny zvysi, dame ju bokom a potom neskor pouzijeme na tortu, ked budeme zalievat ovocie. Tieto ozdoby si mozeme urobit aj den pred pecenim torty, aby zelatina dobre stuhla, minimalne vsak 3 hodiny.

Upecieme piskotu. Do tortovej formy na spodok vystrihneme z papiera na pecenie kruh. Boky nevystielame papierom.  Bielka s cukrom  vyslahame, pridame zltka, preslahame. Pridame vodu, olej. Zakazdym dobe preslahame a nakoniec primiesame muku. Cesto  vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm a pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 15 - 20 minut. Nechame vychladnut. 
Jogurtova plnka. Zele zalejeme 100 ml vody. Zahrejeme a miesame, kym sa celkom nerozpusti. Davame pozor, nesmie s varit. Varenim strati svoju vlastnost tuhnut. Nechame ochladit. Slahackovu smotanu vyslahame dotuha. Jogurt vymiesame s praskovym cukrom a pridame vyslahanu tuhu slahackovu smotanu. Za staleho miesania pridame vychladnute zele ( nie stuhnute) a dobre spolu preslahame. Nakoniec uz iba rucne vmiesame maliny. 

Zhotovenie torty. Z torty odstranime papier a piskotu vlozime spat do cistej tortovej formy. Boky tortovej formy vystelieme foliou. Aby sa folia (alobal) lepsie prilepila na boky formy, jemne ich potrieme maslom. Z formy vyberieme stuhnute zele na ozdoby a jemnym pritisknutim ich prilepime v pravidelnych rozostupoch na boky tortovej formy.  Opatrne nalejeme jogurtovu zmes do tortovej formy a odlozime do chladnicky stuhnut. Po stuhnuti ulozime ovocie a zalejeme s ovocnym zele, ktore sme rozrobili s 200 ml vody. Dame stuhnut do chladnicky. Tortu uskladnujeme v chladnicke. Dobru chut!



Pouzila som toto ovocne zele. Je dochutene, takze cukor nie  je potrebne pridavat. Na SVK je vraj dostat v Marks&Spencer. Ak nie, tak mozno pouzit tortove zele, ktore rozrobite v malinovom sirupe ( pri tomto variante postupujte podla navodu s tym, ze mnozstvo vody znizite, aby bolo zele dobre tuhe. )











4 komentáre:

  1. Adrianka tak toto je bomba tortička, prekrásne fotečky hneď by som ju vyskúšala , veľmi lákavo si ju nafotila a určite je mňamkovsky dobručká.MArianna

    OdpovedaťOdstrániť
  2. rozpravkova! presne na toto ja nemam nervy, preto neskonale obdivujem ***

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka dakujem za tvoj "orparavkovy" komentik aj za navstevu u mna...si ma potesila :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)